Охлаждане с климатици

За охлаждане през лятото, най-практичният и икономичен вариант е избора на климатик. Сред водещите факти за избор на климатиците се нареждат следните:

1. Избор на климатик – специалистите по поддръжка на климатици съветват, преди да изберете определен модел, трябва да сте на ясно каква температура ще изисквате да постига ефективно. Важното е мощността и енергията разходвани в стаите да има връзка с температурата навън. Мощността най-добре се преценява в най-ниска температура на околната среда.

2. Когато е студено навън, загубите на топлина в помещенията са големи, по същия начин стои въпроса с горещото време през лятото. Съответно климатика разходва по-големи количества енергия, за създаване на желания баланс вътре.

3. При 0 градуса температура на околната среда, топлината е повече, отколкото при под минус 10 градуса. Това обаче не означава, че при минус 20 градуса, липсва топлина, но тя е осезаемо по-малко.

4. Изборът на климатик се определя от нуждата на ефективността и в летните дни. Тя е водещ параметър и определя и разхода на разходвана електроенергия.

5. Реда на подредба на климатици, според ефективността е следния – Конвенционални-те не менят мощността, на отдаване; Инверторни – климатици променят мощността постепенно, а това дава шанс да работят в режим; DC климатици са друга разновидност на инверторните. При тях компресора е високо ефективен и покачва ефективността, като намалява консумираната електроенергия.

6. Често осъвременяването на моделите повлиява цената на климатика, но могат да се намерят и конвенционални модели, които доближават параметрите на инверторни.